Mi printamo ono što Vi volite!

RAZVOJ PISMA DO IZUMA TISKA

Crteži na zidovima špilja u Španjolskoj, Francuskoj i istočnom Sredozemlju nastali su 20 000 godina prije Krista. Crteži koji su pronađeni u nastambama prvih ljudi, pokazuju da je čovjek težio da zabilježi svoju misao i sačuva je od zaborava. Zidovi špilja zamijenjeni su glinenim pločicama u koje su stari Sumerani stilusom urezivali znakove klinastog pisma, pa papirusom po kojemu se pisalo kistom.
Prvi papir je proizveden u Kini od smrvljene kore drveta, starog konopa, krpe i ribarske mreže. Smrvljena kora drveta, stari konop, krpa i ribarska mreža se spreša, osuši i tako se dobije čvrst i tanak list papira. Budući da je kineska civilizacija bila zatvorena prema ostatku svijeta, tehnologija izrade papira ostala je tajnom punih šest stoljeća. Godine 751. Arapi su doznali tajnu izrade papira, a u Europu je papir stigao u 12. stoljeću kao trgovačka roba iz arapskoga svijeta.
Razvoj materijala za pisanje i načini umnožavanja tekstova pojavili su se u skriptorijima. Skriptoriji (srednjovjekovni latinski scriptorium, od latinskog scriptum – pisano, crta) su mjesta gdje su se u ranom srednjem vijeku izrađivale knjige: svitak i kodeksi. Nositelji pismenosti bili su tada redovnici, osobito benediktinci u samostanima. Njihovi skriptoriji imali su mjesta za 3 do 12 prepisivača, a svaki od njih je imao stolac, stalak za držanje knjige koju je prepisivao i nagnut stalak na kojem je pisao, te stalak za posudu s tintom, pero, nož za oštrenje pera, spužvicu i strugač za brisanje. Kada bi pisari završili svoj posao, rukopise bi preuzimali minijaturisti koji su crvenom tintom izrađivali inicijale ili ispisivali naslove. Na kraju su knjigoveže uvezivali knjige.
Pomoć je pisarima došla u obliku tiskarskog stroja, za koji se smatra da je jedan od najvećih čovjekovih otkrića.
Kao i kod izuma papira i do izuma tiska prije Europljana su došli Kinezi. Godine 868. tiskali su blok knjigu Dianomd Sutra, a 1041. godine su izradili pojedinačna slova iz pečene gline.
U Europi se krajem 13. stoljeća javilo ksilografsko umnožavanje knjiga. Ksilografsko umnožavanje knjiga predstavljao je dugotrajan i težak proces, a mali pomak papira položenog na drvenu ploču u kojoj su bila izdubljena slova i crteži, mogao je uništiti otisnuta slova. Moglo se tiskati samo na jednoj strani papira pa su se listovi spajali u knjigu tako da su se dodirivali praznim stranicama. Takve knjige nazivaju se blok-knjige.

Ostale novosti

TISKARSTVO U EUROPI

JOHANN GUTENBERG

Da bi ste primali obavijesti, pretplatite se na naš newsletter