Mi printamo ono što Vi volite!

TISKARSTVO U EUROPI

Tiskarsko umijeće otkriveno je u Njemačkoj kada je Johann Gutenberg izumio tiskarski stroj. Peter Schoffer radeći sam, unaprijedio je tiskarsku tehniku. Jedna od novosti koju je uveo jest tiskanje inicijala. Na taj način inicijale više nije morao naknadno izrađivati ilustrator, a to je ubrzalo dovršenje knjige. Također, Scoffer je prvi u tiskane knjige uveo kolofon s podatcima o vremenu, mjestu i okolnostima tiskanja. Do 1500. godine u Njemačkoj je poznato šezdesetak tiskarskih radionica, a njemački majstori tiskarstva krenuli su put Europe šireći svoje znanje.
Po ljepoti i umjetničkoj i kulturnoj vrijednosti inkunabula ((lat. Incunabulum – kolijevka, početak nečega) naziv za knjige tiskane u Europi do 1501. godine) osobito je poznata Italija. U Italiji je bila otvorena prva tiskara izvan Njemačke. Prva tiskara u Italiji bila je osnovana 1465. godine, a 1469. otvorena je prva tiskara u Veneciji. Do 1500. godine u Veneciji je bilo poznato 150 manjih ili većih tiskara. Vrlo brzo nakon što se tiskarstvo pojavilo u Italiji, otvorile su se tiskarske radionice u Švicarskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i u drugim europskim zemljama.
Kulturni krugovi većine zemalja s oduševljenjem su prihvatili taj izum uvidjevši u njemu mogućnost širenja pismenosti, a time i kulture, na sve društvene slojeve. Prednosti tiskarstva nad prepisivanjem knjiga bile su mnogobrojne, a rastuća potreba što bržeg i točnijeg umnažanja knjiga diktirala je pojavljivanje tiskara u svim europskim zemljama.

Ostale novosti

JOHANN GUTENBERG

RAZVOJ PISMA DO IZUMA TISKA

Da bi ste primali obavijesti, pretplatite se na naš newsletter