Mi printamo ono što Vi volite!

JOHANN GUTENBERG

Osoba koja je izumila tiskarski stroj jeste Johann Gutenberg, rođen je između 1394. i 1399. godine u Mainzu. Oko 1430. godine otišao je u Strasbourg gdje se bavio draguljarstvom i proizvodnjom ogledala, ali i tiskarstvom. Godine 1448. Johann Gutenberg se vratio u Mainz i već tada je bio zaokupljen mišlju o osnivanju tiskare. Posudio je novac od sestrinog supruga Arnolda Gelthus, za izradu tiskarskog stroja i pribora. Godine 1450. Gutenbergov tiskarski stroj je u upotrebi i tiska njemačku poemu.
Od trgovca Johanna Fusta je dobio pozajmicu, a pridružio im se i Peter Schoffer. Latinsku Bibliju na 1282 stranice u 2 stupca po 42 retka, tiskanu u 100-200 primjeraka, dijelom na pergamentu, dijelom na papiru otiskao je 1455. godine. Imitirajući u lijevnim slovima tadašnji gotički krasopis s njegovim ligaturama i kraticama, upotrijebio je za svoje izdanje 290 različitih znakova. Gutenberg se nije slagao s Fustom oko poslovnog razvoja tiskare pa ju je izgubio nakon sudskog spora. Fust je zahtjevao povrat novca i optužio je Gutenberga da je novac potrošio nenamjenski. Sud je presudio u korist Fusta, te mu je dodijelio upravljanje tiskarnom i pola svih tiskanih Biblija.
O Gutenbergovu daljnjem tiskarskom radu se ne zna ništa pouzdano, ali mu se pripisuje tiskanje izdanja „Missale speciale“, „Mainzer Catholicon“ i „Biblije od 36 redaka“ izdane u Bambergu. Gutenberg je umro 1468. godine i pokopan je u franjevačkoj crkvi u Mainzu, uglavnom neprepoznatih i nepriznatih zasluga. Crkva i groblje su kasnije uništeni, te je njegov grob izgubljen.

Ostale novosti

RAZVOJ PISMA DO IZUMA TISKA

TISKARSTVO U EUROPI

Da bi ste primali obavijesti, pretplatite se na naš newsletter